Zamrażanie jest ważnym procesem - zarówno w gospodarstwach domach, jak i w firmach zajmujących się produkcją żywności. Jednak nie chodzi tylko i wyłącznie o zamrażanie produktów, które będą składały się na konkretny wyrób. Czasem dzieje się tak również w wypadku gotowych do spożycia produktów spożywczych. To jednak zdecydowanie rzadsze rozwiązanie, które bez wątpienia jest możliwe do zrealizowania tylko w niektórych sytuacjach i tylko spełniając warunki.
Sprężarki chłodnicze, które są obecnie stosowane w lodówkach czy mroźniach pozwalają na zamrożenie właściwie wszystkiego. Są odpowiednio wydajne i skuteczne, a dodatkowo nie ma ryzyka, że przestaną działać. Bez wątpienia profesjonalne sprężarki chłodnicze to podstawa w nowoczesnym świecie. Zamrażanie produktów, również tych gotowych, musi przebiegać w określony sposób. Tylko wtedy takie rozwiązanie ma jakakolwiek sens i może przynieść korzyści.
Użytkowanie nowoczesnych urządzeń chłodniczych, posiadających wspomniane sprężarki chłodnicze, sprawia, że mrożenie pokarmów jest banalnie proste. Nawet tych gotowych. Ważne jednak, żeby były one w odpowiednich, odpornych pojemnikach, które nie zniszczą się w ujemnych temperaturach. Później, już po odmrożeniu, pokarm powinien mieć odpowiedni smak, aromat i konsystencję. To popularna metoda na przechowywanie żywności w gospodarstwach domowych.